Secció de preguntes freqüents

El trobo un esport interessant i m’agradaria provar-lo. Què he de fer?

Envia’ns un missatge al facebook (facebook.com/bcnrugbysub) o un correu electrònic a info@barcelonarugbysub.net, o entra a la secció Contacte d’aquesta web. Contestem ràpid!

No tinc el material per jugar, puc venir igualment?

Sí! Nosaltres et deixem tot el que necessitis, aletes, mascara, snorkel… L’únic que has de portar tu és un banyador, una tovallola i unes xancletes de piscina.

On i quan entreneu?

Dilluns, Dimecres i Divendres. De 21:30 h a 23 h (entrem a la piscina a les 21:00 h) a les Piscines Bernat Picornell

No estic en forma, fa molt de temps que no practico cap tipus d’esport i aquest esport sembla molt físic.

Cap problema, l’únic requisit per jugar a rugby subaquàtic es saber nedar. Nosaltres t’ensenyem totes les tècniques de joc i a mesura que vas entrenant, aniràs agafant agilitat sota l’aigua i la forma de manera natural. El fet que sigui un esport en 3 dimensions (un fet que ningú mai està habituat) fa que ningú sàpiga més que un altre al començar de zero.

Què vol dir esport en 3 dimensions?

La visió tridimensional queda patent en aquest esport al tenir companys i rivals no només als dos extrems sinó a qualsevol situació del cubicle que conforma la piscina. És tota una experiència!

Com es fa un gol? On són les porteries?

Les porteries estan al fons de la piscina i són una mena de cistella de bàsquet amb pesos perquè no es mogui de lloc. El gol es fa introduint la pilota fins al fons de la cistella.

Esteu federats? Feu competicions?

Sí, estem federats a la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques. Intentem competir tot el que puguem ja sigui per Espanya o bé a l’estranger, és una manera de fer equip i passar-ho bé.

Vosaltres organitzeu algun torneig?

Sí, cada estiu organitzem la Barcelona CUP, un torneig internacional amb la participació d’equips de tot el món sent un esdeveniment senyalat en el món del Rugbi Subaquàtic, juguem a la Piscina Municipal de Salts de Montjuïc, amb una vista incomparable de la nostra ciutat. També organitzem la Copa Catalunya, una copa que serveix perquè tota la gent que juga i hagi jugat a Rugbi (antics jugadors, veterans retirats, jugadors d’hoquei subaquàtic…) puguin gaudir de tot un dia competint amb els diferents equips que creem per aquella ocasió.

Pagueu algun tipus de quota?

Sí. Paguem una quota cada mes que serveix per pagar la piscina on entrenem i les inscripcions als torneigs on participem.

A quins llocs es juga Rugbi Subaquàtic?

A l’Estat Espanyol de moment hi ha 3 equips (Barcelona, Madrid i Peñafiel) però a països com Alemanya o Colòmbia tenen una gran tradició amb lligues pròpies i equips pràcticament a cada ciutat. De moment, està implantat en els 5 continents i està en fase d’expansió arreu del món.

Hi ha més clubs de Rugbi Subaquàtic a Catalunya?

Per desgracia, no! Som els pioners en aquest esport a Catalunya i ens encantaria poder tenir una lliga catalana i jugar contra altres nois i noies d’arreu del territori. Si estàs interessat en l’esport i t’és impossible venir a Barcelona contacta amb nosaltres, potser podries muntar un equip de rugbi subaquàtic a la teva zona! Nosaltres t’ajudarem amb tot el que es necessiti.

Per què es diu Rugbi Subaquàtic?

Tan es podria dir Rugbi, com Bàsquet Subaquàtic o Waterpolo Subaquàtic. L’únic que tenim en comú amb el rugbi és que és un esport de contacte en el que tothom pot agafar a qui tingui la pilota. No fem melés, ni assajos, ni la nostra pilota és ovalada. :)

És un esport per noies? Això de “rugbi” sona molt bèstia.

I tant! Les noies solem jugar diferents dels nois, fent un joc més àgil i dinàmic i sense tantes enganxades. Això sí, s’ha d’estar disposada a jugar amb contacte! Tenim un equip femení que acostuma a ser campió d’Espanya gairebé cada any.

Mai he practicat apnea, quanta estona esteu sota l’aigua?

Quan estem sota l’aigua, ho fem de manera intensa i movent-nos, així que no és una apnea “tranquil·la”. Normalment la mitjana és d’uns 10-15 segons, però això depèn molt de la persona. A mesura que es va entrenant, els pulmons es van fent grans i també s’agafa més capacitat pulmonar. No, no anem amb botelles d’oxigen!

Esteu tota l’estona sota l’aigua?

No, juguem amb parelles i mentre un està abaix, l’altre està sobre la superfície de l’aigua, respirant amb l’snorkel i mirant el joc per poder tornar a baixar quan a l’altre li toqui respirar. En els torneigs, si hi ha més de 6 jugadors disponibles es fan relleus, de tal manera que els jugadors que no estiguin a l’aigua, estaran esperant a la banqueta fora de la piscina, quan el seu company surti de la piscina, ell haurà d’entrar.

Per a què serveix l’snorkel si jugueu sota l’aigua?

En el moment que respirem, ho fem amb el cap dins de l’aigua i respirem pel tub per poder seguir veient on és la pilota i seguir el joc per quan tornem a baixar. Sota l’aigua no utilitzem el tub respirador, clar!

Com és la pilota amb la què jugueu?

És una pilota rodona de 52 cm de circumferència (com una pilota de handbol) que està omplerta d’aigua salada per tal que aquesta agafi flotabilitat negativa i no suri. Es poden arribar a fer passes d’una mica més de 3 metres a través de l’aigua i durant el joc, la pilota no pot sortir mai fora de l’aigua.

És un esport en equip?

Totalment. Son 6 jugadors a l’aigua i 6 fora, tots formen part de l’èxit d’una bona defensa o l’èxit d’un bon atac.

Feu coses apart de jugar a Rugbi Subaquàtic?

Sí, som un grup variat de gent de totes les edats (des de 13 fins als 40 anys) en que també ens agrada de tant en tant oblidar-nos de l’aigua i trepitjar terra ferma!