Trencant barreres: Rugbi Subaquàtic, la disciplina pionera en igualtat de gènere i competitivitat

El Rugbi Subaquàtic com una disciplina pionera en igualtat. En un món esportiu on la igualtat de gènere és encara una meta per assolir, el Rugbi Subaquàtic emergeix com un far de progrés i equitat. Aquesta disciplina, única en el seu gènere, no només promou la participació femenina, sinó que també la celebra, atorgant-li un espai igualitari i competitiu en totes les seves categories. En aquest article, explorarem els beneficis esportius i normatius d’aquesta inclusió, destacant el seu impacte en el desenvolupament esportiu des de les edats primerenques.

Equip femení anant per la pilota

Igualtat de mèrits

El Rugbi Subaquàtic desafia els estereotips de gènere al reconèixer i premiar el talent i l’esforç sense distinció. En un ambient on la destresa i l’estratègia són fonamentals, les jugadores tenen l’oportunitat de destacar-se i ser reconegudes pels seus mèrits individuals. Els èxits en el camp de joc es basen en el rendiment i l’habilitat, no en el gènere, la qual cosa fomenta una cultura esportiva veritablement inclusiva i meritocràtica.

Crit de l'equip femení

Igualtat competitiva

La categoria mixta i femenina en el Rugbi Subaquàtic garanteix una competició equilibrada i emocionant. Al no imposar restriccions artificials, aquesta disciplina permet que homes i dones competeixin en igualtat de condicions, potenciant així l’excel·lència esportiva sense discriminació de gènere.

«L’esport femení i masculí es juga diferent. Aquesta versatilitat del joc entre tots dos sexe m’agrada».

Adriana Rojas. Jugadora de l’equip femení del Club BCN Rugbi Subaquàtic.

Tal com es menciona a l’article anterior, cada persona aporta a l’equip i a l’esport una característica i una habilitat diferent. Aquesta és la base perquè la lectura global sigui per aportació personal, no per barreres de gènere.

«El joc masculí sol ser una mica més intens i ràpid, i això m’agrada, s’encomana i això és bo».

Elia Santamaría. Jugadora del Club BCN Rugbi Subaquàtic.

Aquesta igualtat competitiva no només enriqueix l’experiència de joc, sinó que també inspira noves generacions a perseguir els seus somnis esportius sense límits ni prejudicis.

Igualtat esportiva des de les edats primerenques

El Rugbi Subaquàtic com una disciplina pionera en igualtat esportiva des del principi, ofereix oportunitats iguals per a nenes i nens en tots els nivells de desenvolupament. Els programes de formació i els equips juvenils estan dissenyats per cultivar el talent sense importar el gènere, fomentant així una base sòlida d’igualtat i diversitat en l’esport.

És per això que aquesta inclusió des de les edats primerenques no només amplia l’accés al Rugbi Subaquàtic, sinó que també fomenta les bases per a una comunitat esportiva més justa i equitativa en el futur, trencant esquemes heretats.

En un panorama esportiu on la igualtat de gènere segueix sent un repte, el Rugbi Subaquàtic destaca com un exemple inspirador de progrés i canvi. En oferir una categoria mixta i femenina, aquesta disciplina no només trenca barreres, sinó que també estableix un estàndard per a la igualtat esportiva en totes les seves formes.

«Al rugbi sempre aporten els jugadors de maneres diferents: força, agilitat, velocitat, pes, capacitat pulmonar, precisió… Tenir equips mixts permet que el conjunt sigui més complet, amb contribucions bones en cada àmbit. No cal tenir-ho tot per jugar i gaudir! Per això hi ha l’equip».

Iris Balcázar, Jugadora de l’equip femení del Club BCN Rugbi Subaquàtic.

Des del reconeixement de mèrits fins a la competició en igualtat de condicions i el foment de la participació des de les edats primerenques, el Rugbi Subaquàtic lidera el camí cap a un futur on el gènere ja no sigui una barrera per a l’excel·lència esportiva.

Si estàs interessada, agafa aire i vine a jugar amb nosaltres: Apunta’t!

Promou i finança: La Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.