Tot sobre el Rugbi Subaquàtic: Normatives, Equipament i Categories | BCN Rugbi Subaquàtic

Tot el que necessites per jugar al Rugbi Subaquàtic, a nivell tècnic i normatiu, el pots trobar a la web de la Federació Espanyola d’Activitats Subaquàtiques. Tanmateix, en aquest article, es presenten les primeres preguntes i els primers conceptes generals, perquè et sumergeixes quan abans millor en els nostres entrenaments!

Foto de rugbi Subaquàtic

Per jugar al rugbi subaquàtic, necessites saber diverses coses. Per començar, aquesta disciplina subaquàtica és una barreja de diversos esports. Té el contacte del rugbi, la pilota del handbol, les porteries de bàsquet (però rígides i fixades al terra) i la intensitat de tots els esports junts.

Característiques del Rugbi Subaquàtic

No et deixis enganyar pel seu nom, que tot i ser un esport de contacte i sonar molt agressiu, és un dels esports amb menys lesions que hi ha en el panorama esportiu. A l’estar en un medi aquàtic, els impactes es veuen altament reduïts. Els esportistes no se’n lliuren d’algun cop, això sí, però segueix sent un esport de poques lesions.

Foto Rugbi subaquàtic

La característica estrella d’aquesta disciplina ve donada per la seva pràctica dins d’un volum d’aigua. És per aquesta raó, que el rugbi subaquàtic és l’únic esport que es desenvolupa en les tres dimensions. Una acció en el joc es pot desenvolupar cap a totes les direccions. Tot i que les porteries estan fixades al terra de la piscina, l’acció sobre elles pot venir de qualsevol direcció.

Nom compost: Rugbi i Subaquàtic

Aquesta disciplina té del «Rugbi», esport del qual agafa el nom, la norma que és la persona qui té la pilota la que pot agafar els contrincants, així com la persona que pot ser agafada per qualsevol dels participants d’un partit. A més, es celebra molt el tercer temps.

La segona paraula del nom compost d’aquesta disciplina és: «Subaquàtic». I això fa que es practiqui l’apnea. I això, és molt difícil? És una de les preguntes destacades quan es presenta la disciplina en un nou cercle de persones. La capacitat pulmonar, així com altres capacitats i aptituds físiques, es treballa, per la qual cosa el potencial de millora és igual per a cada nivell d’experiència. A més, a causa del joc ràpid i constant no són necessàires apnees llargues ni profundes, sinó que són millors i més útils les apnees curtes i dinàmiques.

Normativa del Rugbi Subaquàtic

Com tot esport, hi ha una normativa a complir. I els àrbitres són les persones encarregades de controlar-ho en els partits. A nivell general i per a les primeres apnees és necessari saber:

  • Si tens la pilota, pots agafar l’equip contrati, així com les altres persones et podran agafar.
  • No podràs agafar de l’equipació (màscara, tub, aletes i gorra amb protecció).
  • La pilota no pot de sortir de l’aigua.
  • Una falta paralitza el joc immediatament.
  • Els equips es diferencien segons el color del seu banyador (pot ser fosc o clar).
  • Un equip està compost per 6 persones dins de l’aigua i 6 fora.

Aquí tens les primeres pinzellades de com es juga al nostre esport. Si vols ampliar més coses del Rugbi Subaquàtic et convidem a llegir el següent article de la Federació Espanyola d’Activitats Subaquàtiques on trobaràs més informació sobre la normativa del nostre joc i tot el que necessites conèixer sobre el nostre esport.

Quan comences a jugar també t’amares de tota la normativa. Pot ser per diferents vies: una manera intuïtiva, una conversa o per una falta que t’hi xiulin en contra: A Xavier Mundó, jugador del club, va apendre que «agafar-se a la porteria o ficar el colze no és pot fer. Al principi és una cosa que fas de forma instintiva i t’has d’acostumar a que no està permès». Juan Hernández, també jugador del club, acompanya a les noves integracions del club amb uns consells importants: «No coger sin balón» i un que no està escrit, però que va molt bé: «Llevar ambos colores a los entrenos». A Albert Rodríguez li va passar que en alguns moments «he agafat el cap d’un altre jugador pensant que era la pilota… la falta d’aire, ja se sap…»

«Quan just quan estava saltant a l’aigua l’àrbitre va parar el partit i jo en no adonar-me’n vaig anar fins a l’altra banda a treure-li la pilota a un jugador de l’equip contrari que ho estava amagant»

Kamilo Reyes. Jugador de rugbi subaquàtic.

Hi ha tres àrbitres en un partit: un a la superfície de la piscina i els altres dos sota l’aigua, un a cada costat llarg del camp de joc.

Equipament necessari per jugar

L’equipament individual necessari per jugar es compon de: Màscara i tub de submarinisme, gorra amb protecció i aletes. Així com un parell de banyadors. En la normativa de l’esport, s’usa un banyador on predomini el color fosc i un altre on predomini el color clar.

Categories inclusives: Femenina i Mixta

Al seu torn, hi ha alguna cosa molt important, és una de les poques disciplines en les quals hi ha una categoria femenina i una altra mixta. A excepció dels tornejos de representació nacional, els tornejos s’estructuren en aquestes dues categories que permeten tenir un espai d’inclusió únic en els esports d’equip, inclusivament en edats adultes.

La participació del Club BCN Rugbi Subaquàtic en tornejos nacionals i internacionals ha fet que aquest punt distintiu de la disciplina sigui un distintiu que es porta a nivell competitiu i al seu dia a dia. Durant les sessions d’entrenament es dóna cabuda a un espai únic per a la categoria femenina i un altre per a la mixta. Si estàs interessat/da, vine a provar! T’hi esperem!